Til Bestyrelsen for Sadolins Seniorklub,                                                 3. marts 2015

BILLEDER : SE NEDERST PÅ DENNE SIDE !
Kære Bestyrelse,                                                               

Her en hilsen fra mig, Nikolaj Asgeir MacGregor Sadolin (1969) - oldebarn af Gunnar Asgeir Sadolin (1874-1955), barnebarn af Dan Alexander MacGregor Sadolin (1914-2000) og søn af Peter Asgeir MacGregor Sadolin (1940-2011). For nogle af jer af jeg ”ny” og andre af jer husker mig måske når jeg som barn og ung ”raserede” i Holmbladsgade, på Abildager, Præstemosevej, Vallensbækvej eller Industrigrenen i 1970’erne og 1980’erne. For dem af jer som ikke kan placere mig arbejdede min far hos ST, KL og så igen ST.

Sadolin & Holmblad, Nobel Industrier og nu Akzo Nobel i Danmark har været gennem en lang rejse de sidste 27 ½ år - siden at Casco Nobel købte aktiemajoriteten i Sadolin & Holmblad i 1987. Egentlig blev levetiden i Holmbladsgade/Danmark længere end jeg havde forventet, idet det jo i 1987 stod klart at der lå en moderne fabrik på den anden side af sundet- og at dermed ikke var brug det planlagte anlæg på Avedøre Holme. På trods af EU og Øresundsbroen, lukning af fabrikken og efterfølgende omdannelse til Sadolin Parken, så formåede man (I) alligevel at holde ud helt frem til december 2014, hvilket jo er imponerende. Dermed nåede virksomheden at bo samme sted i over 110 år (siden 1903).

Den sidste Holmblad, Paul Lauritz Holmblad, oldebarn af Jacob Holmblad, forlod Jacob Holmblad & Co.’s Eftf. i 1893, og der har med undtagelse af Betzy Christiane Holmblad (1837-1921), som blev bestyrelsesmedlem i 1917 - i en alder af 80 år ikke, ikke været Holmblad’er tilknyttet koncernen. Af Foss’er og Sadolin’er er vi kun tre nulevende tilbage som har virket for koncernen: Det er Nils Foss, der i da er 84 år og som jeg besøgte i december 2013 til en hyggelig samtale om Sadolin & Holmblad og Kemisk Værk Køge - og jeg jævnlig er i kontakt med, Knud Sadolins barnebarn Tove Sadolins (født Greisen) mand Jens Ole Jespersen, der i dag er 72 år og i øvrigt interessant nok blev koncerndirektør hos Sika, Lars Foss Kemis/Sadofoss’ nuværende ejer, og som var ansat nogle år i 1970’erne hos Kemisk Værk Køge, samt undertegnede. Derfor er interessen for Sadolin & Holmblad i familien ret begrænset.

Jeg besøgte i foråret 2014 Akzo Nobels koncerndirektion i Amsterdam, hvor vi netop talte om vigtigheden i deres brands historier. Her udtryktes det at man satte pris på Sadolin & Holmblads historie. Jeg vælger at tro at de oprigtig mente dette. Men i så fald er denne opfattelse er åbenbart ikke enten delt med den nordiske ledelse eller nået dertil, hvor man efter min opfattelse ganske skødesløst har valgt at sælge ud af Sadolin & Holmblads sidste ”fysiske historie” - portrætmalerierne af grundlæggerne. Dette på trods af at Akzo Nobel fortsat gladeligt anvender Sadolin og Pinotex på mange markeder.

På Sadolin Seniorklubs website har jeg har læst, hvordan samme Akzo Nobel har droppet sit bidrag til pensionisternes arrangementer - noget der er helt i kontrast med den måde som min oldefar Gunnar og hans bror Knud bakkede op om både nuværende og tidligere ansatte. Det var - som I alle ved - et princip der siden blev fulgt at de mange senere koncerndirektioner samt lokale direktioner overalt i koncernen.

Da jeg så at portrætmalerierne blev sat til salg tænkte jeg først at gå i dialog med VD’en i Sverige. Men jeg måtte forvente at dette nok ikke nytter meget (set ud fra jeres historiske dialog med dem). Hvis det var lykkedes, så kommer der jo løbende nye VD’ere, og det vil således ikke være langtidsholdbart.
 
Selvom interessen i min familie er begrænset omkring Sadolin & Holmblad, så er der qua vores fælles gård, Valløby gamle Præstegaard, hvor Gunnar, Knud og deres søskende voksede op og som de siden købte for deres første udbytter fra Gunnar A. Sadolins Farvefabrik i 1909, et stærkt familiesammenhold den dag i dag. Jeg har gennem årene løbende orienteret slægten om Sadolin & Holmblad/Akzo Nobel.

Som en passus kan det nævnes at jeg selv blev gift en tidligere ansat i Sadolin & Holmblad - godt nok fra den udenlandske del, DYO ve Sadolin i Izmir, Tyrkiet. Min hustru Funda var direktionssekretær der da jeg arbejdede dernede i 1992 (både hendes far og hendes to onkler har alle hver over 30 års beskæftigelse som fabriksarbejdere der). Sammen har vi en søn, Selcuk Alexander MacGregor Sadolin- kaldet Sam (opkaldt efter Selcuk Yasar og min farfar Dan Alexander MacGregor Sadolin), der nu er fire og et halvt år. Det var min farfar og Selcuk Yasars far Durmus Yasar som sammen grundlagde baade DYO og DYO ve Sadolin. I 1965-68 virkede min mor som autofarvelaborant og min far som assistent for Selcuk Yasar der.

Selv husker jeg portrætmalerierne fra jeg var helt lille af først i Holmbladsgade siden på Vallensbækvej og Industrigrenen og sidst igen Holmbladsgade (bygning 5, bygning 6 og bygning 25). Jeg synes også at min familie som helhed (jeg står for slægtens stamtavle) og min søn i særdeleshed skal have denne mulighed for at have stifte bekendtskab med Sadolin & Holmblads historie fremover. Men da koncernen jo ikke eksisterer mere kan dette kun lade sig gøre rent tekstmæssigt (jeg har gemt meget materiale omkring koncernen), og så ved brug af fotos og malerier, der jo er en god måde at illustrere historie på.

Som det sikkert er jer bekendt, så udbyd Akzo Nobel disse portrætmalerier på auktion hos Bruun Rasmussen i januar og februar 2015, og jeg besluttede jeg mig derfor for at byde på de fire Holmblad og de to Sadolin portrætmalerier. Til min store glæde lykkedes det for mig at ”vinde” alle auktionerne.
 
Mens I således læser dette, er det seks portrætmalerier, der består af Jacob Holmblad og hans hustru Maren Marie Rosensteen, Lauritz Holmblad og Birgitte Carlsen samt Gunnar Asgeir Sadolin og Knud Sadolin netop nu på vej fra Danmark til England, hvor vi bor i dag, og hvor de vil pryde vores hjem.

Jeg kunne læse at Karsten Samuelsen efterlyste fotos m.v. til Sadolins Seniorklubs website, og jeg har her vedhæftet (professionelle) fotos taget af Bruun Rasmussen af de seks portrætmalerier, og hvis I kan anvende dem til jeres websites side, så er I naturligvis meget velkommen til dette. Hvis I mangler historie og baggrund, så har jeg også en masse om både Holmblad’ernes og Sadolin’ernes historie.

Skulle nogle af Sadolins Seniorklubs medlemmer have lyst til at se portrætmalerierne i virkeligheden, er de altid velkommen til at komme forbi, hvis de befinder sig i Liverpool-området (vi bor knapt 20 km nord for Liverpool- 20 minutter i tog). Så byder jeg naturligvis også på en kold eller frem forfriskning.

Sidst men ikke mindst, så glæder det mig meget at I stadigvæk formår at holde liv i Sadolin & Holmblad ånden, og velvidende at I har generalforsamling i overmorgen, håber jeg at denne bliver god!


De bedste hilsener,
Nikolaj Asgeir MacGregor SadolinP.S.


Hvis I mener at denne e-mail/billederne kan være til glæde for Sadolins Seniorklubs medlemmer, så er I er velkommen til at videresende denne til dem.

Her er lidt andet til jer:

Min fars erindringer udgivet i 2010 (kort før hans død i 2011) samt et link til DR-dokumentaren ”De Skabte Danmark” fra 2007, hvor min far i afsnit tre - ”Kemikeren” - fortæller min far om Sadolin & Holmblad (DR-linket er inaktivt lige nu, men DR aktivere dette med mellemrum):

http://www.dragoer.dk/page5695.aspx

Om Gunnar Asgeir Sadolins tid før Sadolin & Holmblad- som kunstmaler i ”Hellenerbevægelsen”:

http://www.lokalhistorien.dk/Hellenerne.html

DR-dokumentaren ”Rebeller i dansk Kunsthistorie” fra 2014 (linket er for tiden inaktivt):

https://www.dr.dk/tv/se/rebeller-i-dansk-kunsthistorie/rebeller-i-dansk-kunsthistorie-3

Stamtavlen for Holmblad’erne er her:

http://onetrees.com/genealogy/descendtext.php?personID=I174640&tree=tree1&display=block&generations=30

Stamtavlen for Sadolin’erne er her:

 
http://onetrees.com/genealogy/descendtext.php?personID=I26781&tree=tree1&display=block&generations=30

Nick MacGregor Sadolin
M.A. (History and Economics)

Jacob Holmblad
(klik for større billede)

Lauritz Holmblad
(klik for større billede)

Gunnar Asgeir Sadolin
(klik for større billede)

Dan Alexander MacGregor Sadolin
(klik for større billede)

Maren Marie Rosensteen
(klik for større billede)

Birgitte Carlsen
(klik for større billede)

Knud Sadolin
(klik for større billede)